Wil je ook met de klas kleding recyclen?

De route die de vezel aflegt om stof te worden, het geverfde doek die aan de andere kant van de wereld kledingstuk wordt en de weg die het aflegt om bij ons in de kast terecht te komen. Deze bewustwording vormt een inspiratiebron voor de jeugd om zelf te bedenken hoe ze kleding kunnen recyclen.

We gaan aan de hand van de levenscyclus van een kledingstuk het belang van recyclen duidelijk maken en hoe je kleding kunt recyclen.

 

1-vezel – Waar is kleding van gemaakt? Wat is de grondstof?

Voor het verbouwen van katoen en linnen worden bestrijdingsmiddelen gebruikt en er is veel landbouwgrond nodig. Ook voor de schapen is veel grond nodig en die voor veel uitstoot van het broeikasgas methaan zorgen. Synthetische stoffen worden gemaakt van schaarse aardolie. De productie van deze kunstmatige vezels is milieubelastend.

We laten een katoenplant, een schaapje, een vlinder en aardolie zien.


2-stof – Hoe wordt het een lap stof in de nieuwste modekleur?

De vezels worden tot draden gespind en daarna geweven – spijkerbroek – niet rekbaar of gebreid  –   t-shirt – rekbaar. Veel stoffen krijgen een extra behandeling, zoals verven, stonewashen, kreukvrij of waterafstotend maken. Daarbij worden vaak schadelijke chemicaliën voor gebruikt en in het milieu geloosd.

Kleding van verschillende materialen gaan rond.


3-kledingstuk – Waar wordt kleding gemaakt? En hoe komt het in de winkel?

Vaak ver weg, in lageloonlanden – bijvoorbeeld in China en Bangladesh. Het duurt 6 weken met de boot voordat het in Nederland is en dan moet het nog met vrachtwagens naar de winkels gebracht worden. Tot slot zorgt voor alle soorten kleding het vervoer naar de winkels voor milieubelasting.

Op een wereldkaart zien en volgen we de transportroutes van vezel tot verkoop.


4-oude kleding – Wat doe jij ermee? En wat kun je er ook mee doen?

Als je het dan niet meer past, mooi vindt of liever iets nieuws wilt, dan gooi je het toch niet zomaar weg als je dit nu allemaal weet... In het algemeen geldt: hoe langer een kledingstuk meegaat, des te lager de milieubelasting - er hoeft dan immers minder nieuwe kleding te worden gemaakt. Verkopen? Weggeven? Vermaken? Of iets anders van maken? 

Van een oud t-shirt wordt in een handomdraai een kussen gemaakt.


5-kledingbak – Wat gebeurt er met de kleding? En wat mag er allemaal in de bak?

En als je er helemaal niets mee kan, wat doe je dan? Recyclen! Denk hierbij aan kleding of schoenen, maar bijvoorbeeld ook aan handdoeken, theedoeken, washandjes, dekbedhoezen of gordijnen en vitrage. Ook knuffels mogen gedoneerd worden. 

We laten een youtube filmpje zien. En we sluiten af met een recycle-plan certificaat.

 

Boek meteen een gastles Kleding Recyclen! Of eerst meer info?

Onze workshops zijn altijd maatwerk en kunnen ook onderdeel van een onderwijsprogramma of duurzaam bedrijfsproject zijn. Neem contact met ons op voor meer informatie en een prijsopgave.

 

Suus & Abel geeft door het hele land interactieve gastlessen en belevingsworkshops over Kleding Recyclen, Klimaat, Energie & Water, voeding, (Zwerf)afval en andere duurzame thema's.

 

Aan kinderen op het basis- en voortgezet (beroeps)onderwijs, maar ook op locatie en aan de ouders/volwassenen.